Zakład Biochemii
Kierownik
dr Małgorzata Kalemba-Drożdż, adiunkt
Doktor nauk biologicznysh, specjalność biochemia. Absolwentka biotechnologii na Wydziale Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Pracę doktorską pt.: „Wpływ metabolizmu 17β estradiolu na poziom uszkodzeń DNA limfocytów kobiet w ciąży” obroniła z wyróżnieniem. Stypendystka Lund University w Szwecji.
Jej zainteresowania badawcze skupiają się na zapobieganiu uszkodzeniom DNA wynikającym z interakcji pomiędzy żywnością, zanieczyszczeniami środowiska, statusem hormonalnym oraz polimorfizmem genetycznym. Autorka książek przyrodniczo-kulinarnych. Sekretarz sekcji medycznej czasopisma "Państwo i Społeczeństwo"
Adiunkci
dr Agnieszka Cierniak - doktor nauk biologicznych, specjalność biochemia. Absolwentka biologii, specjalność biochemia na Wydziale Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Jej zainteresowania badawcze skupiają się na wykorzystaniu polifenoli roślinnych i nanocząstek metali w medycynie oraz mechanizmami uszkodzeń i naprawy DNA.
dr Agata Grzywacz-Kisielewska - doktor nauk farmaceutycznych. Absolwentka biotechnologii, specjalność biotechnologia stosowana roślin na Uniwersytecie Rolniczym im. H. Kołłątaja w Krakowie, jest także absolwentką kierunku nanotechnologia i zaawansowane materiały, specjalność biomateriały, na Uniwersytecie Jagiellońskim.
prof. KAAFM dr Janusz Ligęza - doktor nauk biologicznych, specjalność biochemia. Absolwent kierunku biotechnologia na Wydziale Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii. Dotychczasowa tematyka badawcza skupiała się na szeroko pojętej biologii nowotworów. Zainteresowania naukowe obejmują również sygnalizację komórkową oraz statystyczną analizę danych.
Pracownicy techniczni
mgr Urszula Cięciel
mgr Dominika Czarnecka
mgr Anna Czekaj
Maria Filipowicz
Działalność popularyzująca naukę
Artykuły prasowe:
"W smaku róży jest pomidor." - Dziennik Bałtycki
"Polacy odżywiają się źle." - Gazeta.pl
"Sztuka jedzenia. Czy kwiaty można jeść? Oczywiście!" - Dziennik Bałtycki
Materiały wideo:
Pytanie na Śniadanie: JAK ZROBIĆ DOMOWY BALSAM DO UST? - TVP
Działalność naukowa
Projekty badawcze
- „Redukcja stresu egzaminacyjnego u studentów pod wpływem liofilizowanych owoców dzikiej róży”. 2020-2023 – działalność statutowa Krakowskiej Akademii im. A. F. Modrzewskiego
- „Wstępna ocena właściwości octów fermentowanych z owoców i ziół: skład oraz właściwości przeciwutleniające i genoprotekcyjne w porównaniu do maceratów octowych.” Grant NCN nr: 2018/02/X/NZ9/02185
- „Wpływ stanu powietrza na parametry zdrowotne mieszkańców miast o różnym stopniu zanieczyszczenia atmosferycznego.” dr Małgorzata Kalemba-Drożdż, dr Janusz Ligęza, prof. Jakub Swadźba
- „Wpływ ekstraktów z liści pomidora i ziemniaka na przeżywalność ludzkich komórek linii nowotworowych oraz na poziom uszkodzeń DNA w zdrowych limfocytach.” dr Małgorzata Kalemba-Drożdż, dr Agnieszka Cierniak
- „Poznanie mechanizmów działania nanocząstek złota sprzężonych z polifenolami jako potencjalnych związków o charakterze przeciwnowotworowym.” dr Agnieszka Cierniak
- "Zakłócenia hamowania oraz habituacji kortyzolowej odpowiedzi na stres jako potencjalny mechanizm łączący stres mniejszościowy z niepożądanymi skutkami w obszarze zdrowia" (2016/23/N/NZ7/01842) mgr Magdalena Mijas, Wydział Nauk o Zdrowiu CMUJ, Zakład Zdrowia i Środowiska dr Małgorzata Kalemba-Drożdż, dr Agnieszka Cierniak
Publikacje
- Kalemba-Drożdż M, Grzywacz-Kisielewska A, Cierniak A. “Surowce polifenolowe – zastosowania i perspektywy”. Oficyna AFM, 2022, Kraków; ISBN 978-83-66007-91-8
- Kalemba-Drożdż M, Kwiecień I, Szewczyk A, Cierniak A, Grzywacz-Kisielewska A. Fermented Vinegars from Apple Peels, Raspberries, Rosehips, Lavender, Mint, and Rose Petals: The Composition, Antioxidant Power, and Genoprotective Abilities in Comparison to Acetic Macerates, Decoctions, and Tinctures. Antioxidants 2020, 9(11), 1121: 1-18. https://doi.org/10.3390/antiox9111121
- Kalemba-Drożdż M, Grzywacz-Kisielewska A, Kin-Dąbrowska Joanna. The diet type: vegan or traditional European (non-excluding meat) affects the content of heavy metals, dioxins and polychlorinated biphenyls in human milk. in „Family – Health – Disease” Edited by Filip Gołkowski and Małgorzata Kalemba-Drożdż. Oficyna Wydawnicza AFM, Kraków, 2020, pp: 79-101. DOI 10.34697/66007-45-1-2020-6
- Kalemba-Drożdż M, Cierniak A, Cichoń I. Berry fruit juices protect lymphocytes against DNA damage and ROS formation induced with heterocyclic aromatic amine PhIP. Journal of Berry Research. 2020, Vol. 10, no. 1, pp. 95-113. DOI: 10.3233/JBR-190429, IF 2,379, liczba pkt 70
- Lichawska-Cieslar A, Pietrzycka R, Ligeza J, Kulecka M, Paziewska A, Kalita A, Dolicka DD, Wilamowski M, Miekus K, Ostrowski J, Mikula M, Jura J. RNA sequencing reveals widespread transcriptome changes in a renal carcinoma cell line. Oncotarget. 2018 Jan 16;9(9):8597-8613. doi: 10.18632/oncotarget.24269.
- Opydo-Chanek M, Rak A, Cierniak A, Mazur L. (2017) Combination of ABT-737 and resveratrol enhances DNA damage and apoptosis in human T-cell acute lymphoblastic leukemia MOLT-4 cells. Toxicol In Vitro. 2017 Mar 30;42:38-46
- Ligeza J, Marona P, Gach N, Lipert B, Miekus K, Wilk W, Jaszczynski J, Stelmach A ,Loboda A, Dulak J, Branicki W, Rys J, Jura J, MCPIP1 contributes to clear cell renal cell carcinomas development. Angiogenesis. 2017 Aug;20(3):325-340
- Muszyńska B, Kała K, Rojowski J, Grzywacz A, Opoka W. Composition and Biological Properties of Agaricus bisporus Fruiting Bodies – a Review. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 67: 1-10, 2017
- Bojko A, Cierniak A, Adamczyk A, Ligeza J. (2015) Modulatory effects of curcumin and tyrphostins (AG494 and AG1478) on growth regulation and viability of LN229 human brain cancer cells. Nutr Cancer. 2015;67(7):1170-82
- Kalemba-Drożdż M. „The interaction between air pollution and diet does not influence the DNA damage in lymphocytes of pregnant women.” Environmental Research 136 (2015) 295–299
- Jasienska G, Ellison PT, Galbarczyk A, Jasienski M, Kalemba-Drozdz M, Kapiszewska M, Nenko I, Thune I, Ziomkiewicz A. “Apolipoprotein (ApoE) polymorphism is related to differences in potential fertility in women: a case of antagonistic pleiotropy?” Proceedings of the Royal Society B, March 2015, Volume: 282 Issue: 1803,
- Kalemba-Drożdż M, Ciernia A. „Wpływ róż na zdrowie – farmakologiczne i biochemiczne działanie ekstraktów z płatków Rosa rugosa i Rosa damascena” w „Współczesne kierunki w medycynie prewencyjnej”. (red.) Goździalska A, Jaśkiewicz J. Kraków: Oficyna Wydawnicza AFM, 2013, s.127-138.
- Szuster A, Kosz-Vnenchak M. "Autocrine growth regulation of W12 and GCA cells in culture". Folia Histochemica et cytobiologica 2005, vol. 43, no. 2, pp. 91-102.
Działalność dydaktyczna
DZIAŁALNOŚĆ DYDAKTYCZNA JEDNOSTKI:
- Dietetyka
- Biochemia ogólna i żywności
- Fizjoterapia
- Biochemia
- Dieta w zdrowiu i chorobie
- Kosmetologia
- Biochemia i biofizyka
- Naturalne surowce kosmetyczne
- Kierunek lekarski
- Fizyko-chemiczne podstawy życia
- Składniki żywej materii
- Dietetyka
- Metabolizm i homeostaza
- Medicine
- Elements of living matter
- Physico-chemical principles of life
- Nutrition
- Metabolism and systematic homeostasis
- Pielęgniarstwo
- Biochemia i biofizyka
- Dietetyka